Вашківецька міська громада
Вижницький район, Чернівецька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВАШКІВЕЦЬКА МІСЬКА РАДА повідомляє, що 14.01.2020 об 11.00 у м.Вашківцях відбудеться обласний фестиваль «ВАШКІВЕЦЬКА МАЛАНКА (ПЕРЕБЕРІЯ)». Запрошуємо усіх бажаючих. Програма фестивалю додається.

Дата: 14.01.2020 11:00
Кількість переглядів: 11729

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуЗаявка                                            Фото без опису    Фото без опису  Анкета учасника

Фото без опису

 

 

                                                                            Наша Маланка

                                                                                                   в Черемоші брела,

                                                                                                 На камені ноги мила…

Чи не найяскравішим святом зимового циклу на Буковині традиційно є відзначення Нового року за старим стилем, на Василія, яке відбувається у вигляді «Переберії" чи "Маланки" - ритуального карнавального дійства з обходами осель рядженими-перебраними 13-14 січня.
Історія Маланки у Вашківцях сягає з давніх-давен. Існує повір’я, що власник міста Вашківці, що над Черемошем, барон Петріно, щоб заохотити селян, організовував конкурс на найкращий карнавальний костюм, а переможець нагороджувався бочкою пива та звільненням від роботи у барона на цілий рік.

 

Фото без опису

У Вашківцях був і чи не єдиний на всю Буковину костюм "бук-шандаря". Його історія - це своєрідне віддзеркалення історії самих буковинців. Колись давно служив у почесній варті австро-угорського цісаря Франца Йосифа вашківчанин  Ярослав  Курик. Відслуживши, привіз із Відня додому розкішну парадну форму - шапка з "павою", "полети", себто еполети, гарний шкіряний ремінь. До цісарських цяцьок підібрали народну ношу - так і виник костюм "бук-шандаря". Кажуть, ту "паву" з "полетами" успадкувало ще й нинішнє покоління "бук-шандарів".

Особливо багата традиціями буковинська Переберія у Вашківцях над Черемошем, на яку щороку збираються тисячі гостей з усього краю і з-поза його меж, якій не одна сотня років. З давніх-давен у ніч на Новий рік за старим стилем вашківчани  ледь не в кожній хаті, від дітлахів і до статечних ґаздів, перебираються у традиційні та найфантастичніші маски і костюми.

Фото без опису

  У Вашківцях віддавна існує і таке унікальне ремесло, як виготовлення масок. Старожили із захопленням згадують чудові маски - роботи народного майстра Георгія Гараса (музей якого зберігає пам'ять про цього умільця), з пошаною називають імена майстрів Володимира Мігована й Володимира Леонтюка. Сьогодні існують школи майстрів масок Миколи Марчука, Василя Столяра, Любомира Москаля, Олега Волощука та художника натураліста та авангардиста Василя Сірецького, які захоплюють своєю красою та неповторністю.

І в такому чудернацькому вбранні Переберія рушає від оселі до оселі, затіваючи театралізоване маскарадне дійство.

Ми хочемо розказати, як відбувається це чудернацьке дійство у Вашківцях.

Цікаво спостерігати, що в цей день, 13 січня, діти йдуть щедрувати десь від обіду. Вони оспівують Маланку, Святого Василя
тра
диційною колядкою

                                                                                                                                      «ОЙ ЧІНЧИКУ-ВАСИЛЬЧИКУ».

Як лиш смеркне, в кожному куті (районі) міста чути гамір і сміх, то тут, то там лунають новорічні колядки. Містом ходить багато груп з традиційною колядкою «перебраних». Маланкарі опівночі збираються в тому куті, де проживають, щоб повеселити людей. Вони не забувають своїх рідних та друзів, які проживають в різних кутах міста Вашківці, і вітають їх зі Старим Новим роком та Колядою. Кого там тільки немає: Маланка (хлопець переодягнений за дівчину), козаки, діди, баби, цигани, ведмеді. Є багато інших персонажів, які пов’язані з історією нашого краю та з сьогоденням.

Наступного дня, на Василія, уся галаслива переберія із дзвіночками, батогами, на конях, фірах, мерседесах сходиться у полудень в одному місці по кутах. І кого тут не побачиш! Від традиційних масок, до популярних персонажів кіно, казок, фантастичних героїв, анекдотів та політиків.

Фото без опису

А надвечір учасники Переберії збираються в Долішньому та Горішньому кутах міста, де влаштовують традиційне купання у плесі річки Глибочок, обливаючи одне одного холодною водою.

Ще в цей день зранку дітлахи ходять посівати примовляючи при цьому:

«СІЮ, СІЮ, ПОСІВАЮ, З НОВИМ  РОКОМ   ВАС ВІТАЮ…».

  Господарі дякували за привітання, обдаровували дітей, а ті, раді та веселі, поспішали, щоб привітати з цим днем всіх-всіх.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь