Вашківецька міська громада
Вижницький район, Чернівецька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День народження відомого просвітителя Буковини

Дата: 13.04.2018 13:25
Кількість переглядів: 1269

Фото без опису                                                                                     

 

 

Згадуйте предків своїх,                

                                                                           щоб історія перед вами не згасла,   

                                                                        і золотої нитки не згубіть.

                                                                           Ольга Кобилянська

                У світлу п'ятницю, 13 квітня, учасники семінару учителів української мови та літератури Вашківецької ОТГ у рамках акції «Буковині на згадку» посадили яблуневий сад на честь 155-ої річниці від Дня народження відомого просвітителя Буковини - Івана Миколайовича Бажанського, щоб ще раз віддати данину шани і поваги людині, яка сіяла розумне, добре і вічне на теренах Буковини.  День видався напрочуд гарним і сповненим вражень, ніби сама природа сприяла реалізації задуманого. Традиційно зустріч почалася з історичного екскурсу на старому кладовищі, де покоїться серце великого патріота і трудівника освітянської та літературної ниви, який поєднав у собі стільки талантів: педагога, просвітителя, громадського діяча, філософа, фотографа, скрипаля, керівника хору, бджоляра… А відвідини Анниної гори – святого місця всієї Буковини – надихнули всіх учасників на плідну роботу і вселили віру в те, що сіяти розумне, добре, вічне та садити сади – святі справи.

            Василь Сухомлинський, 100-річчя якого відзначаємо, писав, що «виховання – це не поєднання заходів і прийомів, а  мудре спілкування дорослого із живою душею дитини». І саме таке спілкування відбулося у актовому залі гімназії за круглим столом, учасників якого привітав гімназійний хор під  керівництвом Ніни Миколаївни Медвідь, який виконав Гімн гімназії, музику до якого написав В.Михайлюк.

          «Сьогодні у рамках відзначення 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського мимоволі проводимо паралель між двома цими непересічними особистостями – Іваном і Василем, і можемо ствердно говорити про те, що Іван Бажанський – Сухомлинський Буковинського краю», - такими словами відкрила засідання круглого столу Лілія Миколаївна Гуйванюк – директор НВК «Вашківецька гімназія ім.І.Бажанського».

Фото без опису

Вже минуло 155 років від  дня його народження, але саме його творчість спонукає нас до глибоких роздумів щодо тих проблем, які у свій час порушував педагог і які не втратили своєї актуальності і сьогодні,  адже у своїх статтях він окреслює основні шляхи,  як правильно навчати дитину, виховувати її в дусі любові до батьків, рідного краю, традиції і звичаїв, любові до батьківщини. Ось і концепція  національно-патріотичного виховання».

Фото без опису

                Саме виховання дітей через дім і школу, яке сповідував І.Бажанський,  стало темою виступу учасників  драматичного гуртка, яким керує Ніла Георгіївна Проскурняк – заступник директора з виховної роботи. Драмгуртківці  презентували п'єсу  Бажанського «Переконалася», яка, за словами Ніли Георгіївни, не втратила своєї актуальності і сьогодні.

Фото без опису

                    Про необхідність побудови нової української школи на кращих зразках минулого наголошував і начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашківецької ОТГ Володимир Петрович Лучак, який відзначив, що роботу у школах  необхідно  будувати на засадах партнерства між учителями,  учнями і батьківською громадою, а голова методичного об'єднання вчителів української мови та літератури Вашківецької ОТГ  Галина Іванівна Курик звернула увагу присутніх на вчення  Бажанського щодо  питання викладання рідної мови і відзначила визначальну роль учителів-словесників у цьому процесі.    

Фото без опису            

                  Думку про те, що найбільші інвестиції – це інвестиції у майбутнє, висловив голова Вашківецької об'єднаної громади Микола Партенійович Перч, минулорічний лауреат премії І.Бажанського, який  привітав учасників круглого столу і ще раз засвідчив необхідність таких зустрічей, які збагачують  духовно,  надають наснаги у роботі.          

                 Учасники круглого столу «Іван Бажанський – Сухомлинський Буковинського краю» - лауреати премії імені Івана Бажанського – Василь Тодорович Джуран, Василь Васильович Костик, Олександр Іванович Столяр, Олександр Довбуш  по-новому відкривали Бажанського. Марія Іванівна Дудирда познайомила з новими виданнями про педагога, які представлені у науковій бібліотеці ім.М.Івасюка.

Фото без опису

Заключним акордом зустрічі став виступ заслуженого артиста України Івана Михайловича Дерди, у репертуарі  якого чимало пісень на слова Бажанського,  одна з яких  прозвучала на зустрічі, а славнозвісна «Черемшина» покликала всіх до саду, де і відбулося священне дійство – саджання яблуневого саду, адже, як писав Віктор Терен: «Життя не кінчається смертю, коли залишається сад».

                       Фото без опису

 

 

Фотографії заходу

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь