Вашківецька міська громада
Вижницький район, Чернівецька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День народження відомого просвітителя Буковини

Дата: 13.04.2018 13:25
Кількість переглядів: 1320

Фото без опису                                                                                     

 

 

Згадуйте предків своїх,                

                                                                           щоб історія перед вами не згасла,   

                                                                        і золотої нитки не згубіть.

                                                                           Ольга Кобилянська

                У світлу п'ятницю, 13 квітня, учасники семінару учителів української мови та літератури Вашківецької ОТГ у рамках акції «Буковині на згадку» посадили яблуневий сад на честь 155-ої річниці від Дня народження відомого просвітителя Буковини - Івана Миколайовича Бажанського, щоб ще раз віддати данину шани і поваги людині, яка сіяла розумне, добре і вічне на теренах Буковини.  День видався напрочуд гарним і сповненим вражень, ніби сама природа сприяла реалізації задуманого. Традиційно зустріч почалася з історичного екскурсу на старому кладовищі, де покоїться серце великого патріота і трудівника освітянської та літературної ниви, який поєднав у собі стільки талантів: педагога, просвітителя, громадського діяча, філософа, фотографа, скрипаля, керівника хору, бджоляра… А відвідини Анниної гори – святого місця всієї Буковини – надихнули всіх учасників на плідну роботу і вселили віру в те, що сіяти розумне, добре, вічне та садити сади – святі справи.

            Василь Сухомлинський, 100-річчя якого відзначаємо, писав, що «виховання – це не поєднання заходів і прийомів, а  мудре спілкування дорослого із живою душею дитини». І саме таке спілкування відбулося у актовому залі гімназії за круглим столом, учасників якого привітав гімназійний хор під  керівництвом Ніни Миколаївни Медвідь, який виконав Гімн гімназії, музику до якого написав В.Михайлюк.

          «Сьогодні у рамках відзначення 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського мимоволі проводимо паралель між двома цими непересічними особистостями – Іваном і Василем, і можемо ствердно говорити про те, що Іван Бажанський – Сухомлинський Буковинського краю», - такими словами відкрила засідання круглого столу Лілія Миколаївна Гуйванюк – директор НВК «Вашківецька гімназія ім.І.Бажанського».

Фото без опису

Вже минуло 155 років від  дня його народження, але саме його творчість спонукає нас до глибоких роздумів щодо тих проблем, які у свій час порушував педагог і які не втратили своєї актуальності і сьогодні,  адже у своїх статтях він окреслює основні шляхи,  як правильно навчати дитину, виховувати її в дусі любові до батьків, рідного краю, традиції і звичаїв, любові до батьківщини. Ось і концепція  національно-патріотичного виховання».

Фото без опису

                Саме виховання дітей через дім і школу, яке сповідував І.Бажанський,  стало темою виступу учасників  драматичного гуртка, яким керує Ніла Георгіївна Проскурняк – заступник директора з виховної роботи. Драмгуртківці  презентували п'єсу  Бажанського «Переконалася», яка, за словами Ніли Георгіївни, не втратила своєї актуальності і сьогодні.

Фото без опису

                    Про необхідність побудови нової української школи на кращих зразках минулого наголошував і начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашківецької ОТГ Володимир Петрович Лучак, який відзначив, що роботу у школах  необхідно  будувати на засадах партнерства між учителями,  учнями і батьківською громадою, а голова методичного об'єднання вчителів української мови та літератури Вашківецької ОТГ  Галина Іванівна Курик звернула увагу присутніх на вчення  Бажанського щодо  питання викладання рідної мови і відзначила визначальну роль учителів-словесників у цьому процесі.    

Фото без опису            

                  Думку про те, що найбільші інвестиції – це інвестиції у майбутнє, висловив голова Вашківецької об'єднаної громади Микола Партенійович Перч, минулорічний лауреат премії І.Бажанського, який  привітав учасників круглого столу і ще раз засвідчив необхідність таких зустрічей, які збагачують  духовно,  надають наснаги у роботі.          

                 Учасники круглого столу «Іван Бажанський – Сухомлинський Буковинського краю» - лауреати премії імені Івана Бажанського – Василь Тодорович Джуран, Василь Васильович Костик, Олександр Іванович Столяр, Олександр Довбуш  по-новому відкривали Бажанського. Марія Іванівна Дудирда познайомила з новими виданнями про педагога, які представлені у науковій бібліотеці ім.М.Івасюка.

Фото без опису

Заключним акордом зустрічі став виступ заслуженого артиста України Івана Михайловича Дерди, у репертуарі  якого чимало пісень на слова Бажанського,  одна з яких  прозвучала на зустрічі, а славнозвісна «Черемшина» покликала всіх до саду, де і відбулося священне дійство – саджання яблуневого саду, адже, як писав Віктор Терен: «Життя не кінчається смертю, коли залишається сад».

                       Фото без опису

 

 

Фотографії заходу

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь