Вашківецька міська громада
Вижницький район, Чернівецька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЧЕРЕЗ ОКЕАН – ЗА БУКОВИНСЬКИМ ТАНЦЕМ

Дата: 10.07.2018 07:46
Кількість переглядів: 1009

Фото без опису

                Учасники танцювальних колективів   «KVITKA»   (Red Deer) та  «CHUDOVYI»  (Inisfree) (керівник – Kayla Devaux,) із такої не близької за відстанню, але такої близької за духом країни – КАНАДИ, із провінції АЛЬБЕРТА, нещодавно завітали у Вашківці на зустріч з НААТ «Черемшина» міського будинку народної творчості та дозвілля для вивчення основних рухів та рисунків буковинського народного танцю. Уже декілька днів канадці перебувають на теренах України з метою поглибленого вивчення українського хореографічного мистецтва, підвищення рівня виконавської майстерності танцювальних народних рухів західного регіону нашої держави. Гості були приємно вражені побаченими костюмами, масками, атрибутами традиційної вашківецької переберії, відвідавши музей Вашківецької Маланки. Захоплено познайомилися із історією міста та історією нашої Переберії, матеріалами Міжнародного фестивалю «Вашківецька Маланка Переберія» залишивши собі на згадку безліч зроблених світлин з різноманітними костюмами та одягнувши окремі з них на себе.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Далі на сцені міського будинку народної творчості та дозвілля відбулася презентація декількох буковинських танців у виконанні учасників НААТ «Черемшина» у традиційних вашківецьких строях. Гостям дуже сподобалися хореографічні композиції  та окремі уривки «Свято на Буковині», «Ми – з Буковини», «Вашківецькі забави», «Вашківецький храмовий», «Буковинський розмай», «Голубок», «Скакунець», фрагменти вашківецького весілля «Скорца», «Маланки», парубоцького танцю «Кордій» та дівочих композицій «Палала» і «Струмочок».

Фото без опису

Фото без опису

Керівник колективу Орест Сірецький представив гостям традиційні вашківецькі костюми – «ґьордан», «фоту», «коди», «крила», «ґерданик», «горботку», «запаску», «баєр» та інші, розказавши історію їхнього створення. Їм було дуже цікаво дізнатися, що у створенні цих елементів костюму головну роль зіграли вашківецькі емігранти, які першими із буковинців оселилися в далекій Канаді. Адже хустки, стрічки, різноманітний дрібний  бісер, оксамит та інше були виготовлені за океаном та переслані сюди саме з Канади. Особливо гостям сподобалися жіночі сорочки, вишиті бісером, окремі з них вони навіть придбали у вашківецьких майстринь.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

А далі – майстер-клас. Заокеанські самодіяльні артисти вивчали основні танцювальні рухи, рисунки, цілі фрагменти наших хореографічних постановок, перерахованих вище. Наші аматори сцени завзято та щиро допомагали їм у вивченні основних рухів вашківецьких танців. На згадку зробили декілька спільних світлин.

Фото без описуФото без опису

Заокеанським гостям було дуже цікаво дізнатися, що попередній генерал-губернатор Канади Рамон Гнатишин народився саме у Вашківцях і у дитячому віці разом з батьками емігрував до Канади. Пізніше він відвідував наше місто, вже займаючи найвищу державну посаду.

Організатори цього майстер-класу, представники волонтерської організації зі Львова повідомили, що гості з Канади вивчали українські народні рухи у Львівській, Івано-Франківській, Хмельницькій областях та на Буковині (саме у Вашківцях). Вони відзначили гарну підготовку та змістовне проведення  самого майстер-класу, цікаве ознайомлення з історією, традиціями та танцювальним фольклором нашого краю і запросили до наступних спільних занять. А також запропонували у серпні у нашому місті здійснити спільний концерт НААТ «Черемшина» та художнього колективу з Канади, на який ми щиро запрошуємо всіх шанувальників народного мистецтва.

 

 

Керівник НААТ «Черемшина»               О.Сірецький

Заслужений працівник культури України

 

 

       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь