Вашківецька міська громада
Вижницький район, Чернівецька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВАШКІВЕЦЬКА МІСЬКА РАДА повідомляє, що 14.01.2020 об 11.00 у м.Вашківцях відбудеться обласний фестиваль «ВАШКІВЕЦЬКА МАЛАНКА (ПЕРЕБЕРІЯ)». Запрошуємо усіх бажаючих. Програма фестивалю додається.

Дата: 14.01.2020 11:00
Кількість переглядів: 11835

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуЗаявка                                            Фото без опису    Фото без опису  Анкета учасника

Фото без опису

 

 

                                                                            Наша Маланка

                                                                                                   в Черемоші брела,

                                                                                                 На камені ноги мила…

Чи не найяскравішим святом зимового циклу на Буковині традиційно є відзначення Нового року за старим стилем, на Василія, яке відбувається у вигляді «Переберії" чи "Маланки" - ритуального карнавального дійства з обходами осель рядженими-перебраними 13-14 січня.
Історія Маланки у Вашківцях сягає з давніх-давен. Існує повір’я, що власник міста Вашківці, що над Черемошем, барон Петріно, щоб заохотити селян, організовував конкурс на найкращий карнавальний костюм, а переможець нагороджувався бочкою пива та звільненням від роботи у барона на цілий рік.

 

Фото без опису

У Вашківцях був і чи не єдиний на всю Буковину костюм "бук-шандаря". Його історія - це своєрідне віддзеркалення історії самих буковинців. Колись давно служив у почесній варті австро-угорського цісаря Франца Йосифа вашківчанин  Ярослав  Курик. Відслуживши, привіз із Відня додому розкішну парадну форму - шапка з "павою", "полети", себто еполети, гарний шкіряний ремінь. До цісарських цяцьок підібрали народну ношу - так і виник костюм "бук-шандаря". Кажуть, ту "паву" з "полетами" успадкувало ще й нинішнє покоління "бук-шандарів".

Особливо багата традиціями буковинська Переберія у Вашківцях над Черемошем, на яку щороку збираються тисячі гостей з усього краю і з-поза його меж, якій не одна сотня років. З давніх-давен у ніч на Новий рік за старим стилем вашківчани  ледь не в кожній хаті, від дітлахів і до статечних ґаздів, перебираються у традиційні та найфантастичніші маски і костюми.

Фото без опису

  У Вашківцях віддавна існує і таке унікальне ремесло, як виготовлення масок. Старожили із захопленням згадують чудові маски - роботи народного майстра Георгія Гараса (музей якого зберігає пам'ять про цього умільця), з пошаною називають імена майстрів Володимира Мігована й Володимира Леонтюка. Сьогодні існують школи майстрів масок Миколи Марчука, Василя Столяра, Любомира Москаля, Олега Волощука та художника натураліста та авангардиста Василя Сірецького, які захоплюють своєю красою та неповторністю.

І в такому чудернацькому вбранні Переберія рушає від оселі до оселі, затіваючи театралізоване маскарадне дійство.

Ми хочемо розказати, як відбувається це чудернацьке дійство у Вашківцях.

Цікаво спостерігати, що в цей день, 13 січня, діти йдуть щедрувати десь від обіду. Вони оспівують Маланку, Святого Василя
тра
диційною колядкою

                                                                                                                                      «ОЙ ЧІНЧИКУ-ВАСИЛЬЧИКУ».

Як лиш смеркне, в кожному куті (районі) міста чути гамір і сміх, то тут, то там лунають новорічні колядки. Містом ходить багато груп з традиційною колядкою «перебраних». Маланкарі опівночі збираються в тому куті, де проживають, щоб повеселити людей. Вони не забувають своїх рідних та друзів, які проживають в різних кутах міста Вашківці, і вітають їх зі Старим Новим роком та Колядою. Кого там тільки немає: Маланка (хлопець переодягнений за дівчину), козаки, діди, баби, цигани, ведмеді. Є багато інших персонажів, які пов’язані з історією нашого краю та з сьогоденням.

Наступного дня, на Василія, уся галаслива переберія із дзвіночками, батогами, на конях, фірах, мерседесах сходиться у полудень в одному місці по кутах. І кого тут не побачиш! Від традиційних масок, до популярних персонажів кіно, казок, фантастичних героїв, анекдотів та політиків.

Фото без опису

А надвечір учасники Переберії збираються в Долішньому та Горішньому кутах міста, де влаштовують традиційне купання у плесі річки Глибочок, обливаючи одне одного холодною водою.

Ще в цей день зранку дітлахи ходять посівати примовляючи при цьому:

«СІЮ, СІЮ, ПОСІВАЮ, З НОВИМ  РОКОМ   ВАС ВІТАЮ…».

  Господарі дякували за привітання, обдаровували дітей, а ті, раді та веселі, поспішали, щоб привітати з цим днем всіх-всіх.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь