Вашківецька міська громада
Вижницький район, Чернівецька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Урочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки

Дата: 28.02.2017 06:28
Кількість переглядів: 1066

Іван Бажанський – педагог, просвітитель, фотоаматор, своєрідний Сухомлинський на Буковині. Людина, чиє ім’я вписане в історію українського народу, учитель, який ніс освіту своїм краянам, активно поширював слово Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка. Ще в юності взяв собі за кредо – вірою і правдою служити людям. До останніх днів свого життя дбав про національне виховання, навчав дітей любити рідну мову, поважати й шанувати батьків.

Вашківецька гімназія безпосередньо пов’язана з іменем великого педагога Бажанського, оскільки Іван Миколайович працював у нашому навчальному закладі директором дівочої школи з 1911 року по 1927 рік.

Кажуть, що людина живе доти, поки її пам’ятають. Та ми не лише пам’ятаємо, а й хочемо, щоб про І. Бажанського знали і наші нащадки, тому і вимріяли увіковічнити пам’ять про нього у граніті. Педагогічний і батьківський колективи нашого навчального закладу звернулися з проханням до сесії міської ради про присвоєння  НВК «Вашківецька гімназія» імені І. Бажанського та встановлення на фасаді навчального закладу меморіальної дошки великому педагогу. І ось.       напередодні святкування 154 річниці від дня народження надучителя І. М. Бажанського та з нагоди урочистостей, присвячених відкриттю меморіальної дошки,

23 лютого 2017 року до НВК «Вашківецька гімназія ім.І.Бажанського» завітали гості: Довгий В. М.,голова спілки письменників Буковини;Мінченко Т. А., методист українознавства ІППО; Джуран В. Т., журналіст  ЧНУ ім.Ю.Федьковича; Антофійчук В. І., доктор філологічних наук;Дерда І. М., заступник голови обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка; Максимчук В. П.,головний редактор журналу «Німчич»; Андрич М. Г., начальник відділу освіти Вижницької РДА; директори шкіл, громадськість міста Вашківці, працівники освіти і культури.

Фото без опису

Гості відвідали могили Івана Бажанського, Зорі Колотило, Наталії Бажанської. З промовою виступили Василь Довгий, Тамара Мінченко, Іван Дерда. Пом’янули у щирій молитві померлих, згадали деякі моменти життя І.Бажанського та його внучки Зорі Колотило, поклали вінок та квіти на місце вічного спочинку педагога та його рідних.

Фото без опису

Урочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки   розпочала директор гімназії Гуйванюк Л.М., яка зазначила: «Сьогодні наше зібрання – яскравий приклад того, як нам треба берегти минуле, щоб впевнено дивитися в майбутнє. Іван Бажанський залишив нам заповідальні слова, які стали  своєрідним заповітом для нинішніх і майбутніх поколінь:

Ходіть, милі діти, ходіть ся учити,

Бо гірко без світла на світі прожити».

До присутніх зі словами вітання звернувся В.Довгий, який зауважив, що все своє життя І. Бажанський присвятив вихованню молодого покоління. Художня спадщина педагога є яскравим прикладом творчих спроб інтелігенції захистити свій народ, свою мову.

 

Фото без опису

Настав кульмінаційний момент урочистостей. Право відкрити меморіальну дошку удостоїлись Л. Гуйванюк, В. Довгий,М. Перч.

Запрошені завітали до музею-світлиці Бажанського, пізніше побували на художньо-театралізованому святі «Зірки не гаснуть», у якому брали участь найталановитіші гімназисти.

Усі поринули в ті далекі часи, коли малий Бажанський ходив по землі «малими, босими ногами», згодом перед глядачами з’явивсяі сам Бажанський, який розповів про те, як солдати прийшли палити школу. Але «я повів їх до вивіски, на якій було написано, що школа народна. Вони повернулися і пішли». Присутні милувалися чарівними голосами юних співачок гімназії, а також слухали вірші І. Бажанського «Ти хотів мені, мій батьку», «Нема то на світі, як рідная мати», «Хто світла не знає, той долі не має», «Не знають». Свої погляди про роль освіти І. Бажанський висвітлив у п’єсі «Переконалася», яку артистично розіграли гімназисти. Наприкінці сценки пролунали заповітні слова педагога: «Розум понад усе!».

Друга частина заходу розпочалася нагородженням лауреатів Літературної премії імені І.Бажанського. Цього року нагороду отримали такі номінанти: директор гімназії Гуйванюк Л.М.,головний редактор газети «Буковина» Анатолій Ісак, колишній директор гімназії Лучак В.П.

З вітальними словами виступили  Довгий В.М., Мінченко Т.А.,Джуран В.Т.,Антофійчук В.І., Максимчук В.П.,які на згадку про знаменну подію подарували гімназії книги відомих сучасних  митців буковинського краю. Шкарабуряк Л. Ю.,Перч М.П., Бучацька Н.К., цьогорічні лауреати премії імені І.Бажанського розповідали про плідну працю невтомного сіяча розумного, вічного, мудрого. Зауважили, що гідно пошановано ім’я просвітителя Бажанського у Вашківцях. Особливо приємним подарунком для гостей свята були пісні у виконанні заслуженого артиста України Івана Дерди.

Фото без опису

Свято завершилося, та святковий настрій пануватиме ще довго. Ми горді від того, що пам’ять про І. М. Бажанського не згасне ніколи, живе й житиме, бо ім’я Його, увіковічнене на меморіальній дошці, носить тепер НВК «Вашківецька гімназія ім. І. Бажанського».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь