Вашківецька міська громада
Вижницький район, Чернівецька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До Дня людей з інвалідністю – не будьмо байдужими

Дата: 02.12.2019 21:37
Кількість переглядів: 1098

Фото без описуЩороку 3 грудня у світі відзначається Міжнародний День людей з інвалідністю. Звичайно цей день не можна назвати святковим, його проведення спрямоване на привернення уваги до проблем цієї категорії громадян, захист їх прав, повноцінної участі в житті суспільства.  Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами.


   У Вижницькому відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області обліковується 208 потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, з яких 103 - особи з інвалідністю. Законодавство гарантує зазначеній категорії громадян страхові виплати, що здійснюються Фондом соціального страхування України, та забезпечення рядом медико-соціальних послуг.

Відповідно до статті 36 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 року №1105-XIV, у разі настання страхового випадку, на підставі акту розслідування нещасного випадку або акту розслідування професійного захворювання (отруєння), Фонд виплачує застрахованому чи особам, які мають на це право (в тому числі особам з інвалідністю) страхові виплати, які складаються з:

1) страхової виплати втраченого заробітку (або відповідної його частини) залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності;

2) страхової виплати в установлених випадках одноразової допомоги потерпілому (членам його сім’ї та особам, які перебували на утриманні померлого);

3) страхової виплати дитині, яка народилася з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;

4) страхових витрат на медичну та соціальну допомогу.

Особи з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання мають право на такі соціальні послуги за рахунок коштів Фонду соціального страхування України: лікування в закладах охорони здоров’я, медичну реабілітацію, протезування та забезпечення технічними засобами реабілітації, зубопротезування, очне протезування, забезпечення слуховими апаратами, спеціальний медичний догляд, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, санаторно-курортне лікування, забезпечення спеціальними засобами пересування, гігієнічними виробами, додатковим харчуванням, якщо потреба в цих соціальних послугах визначена медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) та лікарсько-консультативною комісією (ЛКК) закладу охорони здоров’я.

Для людей, на долю яких випали випробування, підтримка є особливо важливою, і не тільки фінансова.  Ці люди - потерпілі на виробництві, якими Фонд соціального страхування опікується вже багато років. Працівники Вижницького відділення управління постійно залучають осіб з інвалідністю до громадських заходів, організовують їх участь у спартакіадах, влаштовують для них круглі столи, відвідують їх за місцем проживання.

І кожен з нас може надавати посильну допомогу людям, які з тих чи інших причин стали заручниками обставин і не можуть повноцінно себе реалізовувати через проблеми зі здоров’ям, головне – не бути байдужим.

 

 

 

Начальник відділення              

       М.С.Палій

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь