Вашківецька міська громада
Вижницький район, Чернівецька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Дата: 06.12.2021 09:56
Кількість переглядів: 1713

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

просить розмістити інформаційні матеріали

 

 

На обліку в ДПС Буковини перебувають понад 61,7 тисяч платників

За інформацією заступника начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Булавки Тетяни на початок листопада в області обліковується 61751 платник податків, із них 17489 юридичних осіб, 43688 фізичних осіб-підприємців  та 574 платники, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

За словами Тетяни Миколаївни на таку ж дату у 2020 році було на обліку 61170 платників; 17597 юридичних та 42989 фізичних осіб підприємців. Наразі це позитивний показник , який дає сподівання на покращення податкового середовища у сфері малого та середнього бізнесу – розмірковує посадовиця

У цьому році взято на облік 6164 платники податків, із них: 587 юридичних осіб та 5557 фізичних осіб-підприємців.

 Разом з тим, за цей же період припинили господарську діяльність 5679 платників податків, із них: 484 юридичних осіб та 4097 фізичних осіб-підприємців.

Кількість фізичних осіб, які зареєстровані в Державному Реєстрі платників податків фізичних осіб у Чернівецькій області (отримали реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі РНОКПП), становить 881597 осіб. З початку року присвоєно  13172 реєстраційних номерів облікової картки платника податків (в тому числі 415- іноземним громадянам).

 

Оподаткування ПДФО внесення до статутного фонду

Чи оподатковується внесення до статутного фонду ЮО рухомого і нерухомого майна ФО? 

 У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, згідно з п.п.165.1.44 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права.

 

Застосування спрощеної системи оподаткування фізичними особами

До якого контролюючого органу повинна подавати заяву про перехід на спрощену систему оподаткування ФОП у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району? 

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, фізична особа – підприємець у разі зміни податкової адреси, пов’язаної із зміною адміністративного району, подає заяву про перехід на спрощену систему оподаткування до контролюючого органу за попереднім місцем податкової адреси (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року, а починаючи з 01 січня наступного року – за новою податковою адресою (основним місцем обліку).

 

Наказ щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для ФОПів набрав чинності

Документ поширюється на осіб, які згідно із Законом від 06.07.1995 № 265/95-ВР зобов’язані вести облік товарних запасів (далі – ТЗ) та продавати лише товари, відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (на господарському об’єкті) (далі – місце продажу) підприємця.

Порядком, зокрема, передбачено таке: підприємці обліковують ТЗ шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів (далі – форма обліку, наведена в додатку до Порядку) інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку; підприємець, який здійснює діяльність у декількох місцях продажу, веде облік також за кожним окремим місцем продажу на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів підприємцем або окремим місцем продажу, та/або первинних документів на внутрішнє переміщення товарів між підприємцем та його окремими місцями продажу.

Первинні документи на внутрішнє переміщення товарів є невід’ємною частиною такого обліку; первинні документи, на підставі яких унесено записи до форми обліку, є обов’язковими додатками до неї.

Дані до форми вносяться на підставі первинних документів до початку реалізації товарів; за вибором підприємця облік за встановленою формою ведеться у паперовій або електронній формі.

Для ведення обліку в е-формі підприємець сам обирає програмний формат та метод унесення інформації; заборонено продаж товарів, на які у місцях їх продажу відсутні: первинні документи, записи про які внесено до форми обліку; відповідні записи у формі обліку про наявні первинні документи; первинні документи й записи у формі обліку про такі первинні документи; визначено правила зберігання форми обліку.

До відома: Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку затверджено Наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496. Даний Наказ № 496 опубліковано в «Офіційному віснику» від 16.11.2021 № 87 і відповідно почав діяти з 26.11.2021.

 

Оподаткування ПДФО коштів під звіт

Чи підлягає оподаткуванню ПДФО сума коштів, виплачена ФО – працівнику за придбані нею товари для потреб ЮО – працедавця за рахунок власних коштів, якщо така ЮО попередньо не видавала кошти під звіт? 

 У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, якщо придбання товарів (робіт, послуг) на користь роботодавця здійснюється працівником за рахунок власних коштів у зв’язку з виконанням дорученої йому роботи (трудової функції), то дохід у вигляді компенсації за придбані товари (роботи, послуги) не є доходом для цілей оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором, за умови підтвердження роботодавцем доцільності та обґрунтованості здійснених таким працівником витрат.

Водночас, якщо придбання товарів (робіт, послуг), яке здійснюється працівником на користь роботодавця за рахунок власних коштів, не пов’язано з виконанням трудової функції таким працівником, то дохід, виплачений цьому працівнику за реалізовані (продані) товари (роботи, послуги) включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах.

 

Е-сервіси: Можливості Електронного кабінету

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, призначенням Електронного кабінету платника податків є надання платнику податків можливості реалізувати свої обов’язки та права у сфері оподаткування в режимі on-line. Зокрема, платник податків без використання клієнтського застосування матиме змогу:

підготувати, заповнити та надіслати податкову звітність в електронному вигляді;

переглядати дані картки особового рахунку про стан розрахунків з бюджетом нараховано, сплачено, переплата, податковий борг, штрафні санкції, пеня);

здійснювати офіційне листування з органами ДПС з питань оподаткування, отримувати консультації, замовляти та отримувати адміністративні послуги;

формувати та заповнювати платіжні документи щодо сплати податків, зборів та інших платежів до бюджету;

здійснювати сплату податків, зборів та інших платежів за допомогою банківських систем типу Інтернет-банкінг;

оперативно переглядати актуальні, а також архівні відомості, які надано платником податків або сформовано на підставі наданих ним до ДПС документів (дані обліку, дані щодо об’єктів оподаткування, інформацію про результати перевірок, інформацію про доходи фізичної особи тощо).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь