Вашківецька міська громада
Вижницький район, Чернівецька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Громадське обговорення

Дата: 04.07.2024 10:50
Кількість переглядів: 105

 

 

1. Найменування організатора громадського обговорення – Вашківецька міська рада 

2. Ініціатор громадського обговорення – Вашківецька міська рада

3. Мета: врахування думки жителів Вашківецької міської ради щодо реорганізації, ліквідації закладів освіти  Вашківецької міської ради.

           

            Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

            І. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

            ІІ. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

            ІІІ. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

            IV. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

            Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

            Згідно з Конституцією України (ст. 143):

            «Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

           

 

             Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»  (ст. 26):

            «Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

            Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. На жаль, з кожним роком у нашій громаді, як і в Україні зокрема, зменшується народжуваність,  відповідно  зменшується кількість учнів.

            Значна видаткова частина бюджету Вашківецької міської територіальної громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Середня наповнюваність класів у закладах освіти становить 18,5 учнів, а для мінімального розрахунку отримання освітньої субвенції на 2024 рік відповідно до даних МОН — розрахункова наповнюваність класів  16 учнів.

            Значною проблемою залишається утримання та належне функціонування шкіл із малою наповнюваністю учнів. Так, у філії Валівський заклад загальної середньої освіти І ступеня опорного закладу «Карапчівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів у 2023-2024 навчальному році навчалося 7 учнів вартість утримання одного учня даного закладу становить 142 167 тис. грн., у філії Волоцький ЗЗСО І ступеня у 2023-2024 навчалося 5 учнів, вартість утримання одного учня даного закладу становить 133,686 тис. грн.; при середньому показнику по закладавх загальної середньої освіти громади – 38 412 тис.грн. Такі затрати (які у 2-3 рази перевищують не лише вартість утримання учня у школах, де вона найнижча, а й середній показник по громаді) спрямовуються не на розвиток галузі чи забезпечення якості освіти, а виключно на оплату праці, але не включено утримання приміщення та сплату комунальних платежів.

            Окрім того, у школах з малою наповнюваністю учнів один учитель, як правило, викладає кілька навчальних предметів, а у класах, де менше 5-ти учнів організовано індивідуальне навчання, відсутня повноцінна позакласна, спортивно-масова, виховна робота, що не сприяє соціалізації учнівської молоді, учні таких шкіл не беруть участь у міських олімпіадах, конкурсах, спортивних змаганнях.

            Відповідно до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015р. №6 зі змінами та доповненнями: «За рахунок субвенції не здійснюється з 1 вересня 2016 року фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи та приватних закладів загальної середньої освіти), кількість учнів у яких становить менше 25 осіб».

               Єдиним оптимальним завданням у вирішенні проблеми малокомплектності шкіл є оптимізація мережі ОЗ «Карапчівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів» та ОЗ «Вашківецький ЗЗСО І-ІІІ ступенів», а саме, призупинення діяльності філій Валівський ЗЗСО І ступеня ОЗ «Карапчівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів» та філії Волоцький ЗЗСО І ступеня ОЗ «Вашківецький ЗЗСО І-ІІІ ступенів», у зв’язку з демографічною ситуацією.

            Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку із Російською збройною агресією проти України та із забороною масових зібрань пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: Україна, 59210, Чернівецька обл., Вижницький р-н, м. Вашківці, вул.Героїв Майдану, буд. 22 — Вашківецька міська рада, або Україна, 59210, Чернівецька обл., Вижницький  р-н, м. Вашківці, вул. Шевченка, буд.22 — відділ освіти,культури, молоді та спорту Вашківцької міської ради. Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі ЗЗСО громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективами ЗЗСО.

            До участі в обговоренні запрошуються мешканці Вашківецької міської територіальної громади у терміни з 01 липня 2024  по 01 липня 2025 року.

            5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:  Україна, 59210, Чернівецька обл., Вижницький    р-н, м. Вашківці, вул. Шевченка, буд.22 — відділ освіти, культури, молоді та спорту Вашківцької міської ради, e-mail: vashkivtsi.osvita@gmail.com

            6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – ЛУЧАК Володимир Петрович  – начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашківецької міської ради. Контактна особа – Вірста Галина Георгіївна головний спеціаліст відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашківецької міської ради.

            7. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Вашківецької міської ради.

                                                                                       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь